Retorn a la normalitat

Després de l’aturada nadalenca, la residència i els residents a poc a poc van tornant a la normalitat. Els dies previs a Nadal hi havia nervis, molts dels residents estaven en ple període d’exàmens, i d’altres s’estaven preparant perquè els tindrien després de Nadal. Foren dies de maletes, del primer comiat de les noves amistats i de la “família” que des del setembre s’ha anat forjant. També és moment de retrobades, amb la família i els amics de casa; alguns dels nostres residents no havien tornat a casa des de que van marxar per començar els seus estudis a Barcelona.  Per alguns dels residents, els que vénen a Barcelona a cursar només un semestre dels seus estudis o els que fan estades de pràctiques, també acabava la seva etapa a la ciutat, i a la residència, i era el moment d’acomiadar-se dels amics que aquí han fet. Marxaven tristos, però molt contents i feliços d’haver estat entre nosaltres, i destacant el seu allotjament a Barcelona resident com a element clau de la seva experiència.

 Un any més, vam decorar la residència amb motius nadalencs. Com a novetat, aquest any vam incorporar-hi un Caga Tió. Conscients com som de que tenim residents de moltes parts del món, creiem que és necessari i enriquidor mostrar les tradicions de la nostra terra, els trets diferencials en algunes dates assenyalades. El Caga Tió és un tret molt característic del folklore nadalenc català, i crèiem convenient tenir-lo entre nosaltres. Els residents de fora de Catalunya al principi estaven molt encuriosits de veure un “tronc amb la cara pintada i un barret vermell al costat de l’arbre”.  Els residents que ho coneixien, o nosaltres mateixos, els explicàrem en què consisteix aquesta tradició ben nostrada, i que se l’havia d’alimentar perquè el dia 24 ens “cagués” molt regals. Amb molta alegria i il·lusió, el van anar alimentant amb tot tipus d’aliments. Tot i l’estrès dels exàmens, alguns dels nostres residents no volien perdre’s l’oportunitat de decorar la residència per Nadal, degut a que enguany no podien fer-ho a casa seva. Aquest acte, totalment espontani i voluntari, ens fa molt feliços, ja que vol dir que els residents s’impliquen en la vida quotidiana de la residència, que se senten com a casa.

 Amb l’arribada de l’any nou, els residents han anat tornant esglaonadament a la residència. Tenien ganes de retrobar-se i explicar-se com els havien anat les vacances.  Però no només s’han trobat “vells” coneguts, sinó noves coneixences. Si al principi dèiem que per Nadal hi havia residents que tornaven a casa seva un cop finalitzada la seva estada a la residència, les habitacions que han deixat lliures ja han estat ocupades, o ho estaran aviat, per noves incorporacions a la comunitat BR. Estudiants que vénen a Barcelona a estudiar o fer pràctiques durant el segon semestre acadèmic.

març 16th, 2016 per